EmpateenZ

EmpateenZ!

Voor hooggevoelige jongeren  tussen de 12 en 17 jaar

EmpateenZ!

Voor hooggevoelige jongeren tussen de 12 en 17 jaar

Allemaal woorden die als synoniem worden gebruikt en allemaal toch ook weer iets anders zijn.
Om het allemaal een beetje eenduidig te houden zullen we hier voornamelijk hebben over hooggevoelige personen (HSPers).

Hieronder kan je lezen welke karakter eigenschappen een hooggevoelig persoon (HSP) allemaal heeft. Natuurlijk zijn dit ze lang niet allemaal, maar wel de 6 die het beste laten zien hoe een hooggevoelig persoon in elkaar steekt en die ze vaak met andere hooggevoelige personen delen.
Vergeet vooral ook niet dat ieder persoon, zo ook ieder hooggevoelig persoon uniek is en de ene eigenschap duidelijker kan zijn dan de andere.

Uitgeput zijn na ‘dood normale’ sociale contacten
Heb je na een gezellige middag, waarin je van alles bespreekt, tijd en ruimte nodig om bij te komen? Alsof het tijd kost om alles een plekje te geven?
Zo ja, dan ben je misschien niet alleen moe geworden van de dingen die zijn besproken, maar ook van alles wat je bij een ander voelt dat niet wordt uitgesproken.

HSPers pikken meer op dan alleen de woorden die worden gezegd. Emoties en energieën die rondom een persoon voelbaar zijn of energieën die worden uitgestraald door ruimtes en omgevingen worden ook opgepikt. En daar kan je zeker moe van worden, vooral wanneer negatieve emoties en energieën de overhand hebben.

Drukte vermijden
Veel HSPers vermijden steevast het winkelen in weekenden en koopavonden, omdat het te druk is. Lange rijen voor de kleedkamers en kassa’s, en mensen die over de straten krioelen. Ook voor andere drukke plekken zoals concerten, de kermis, pretparken, bioscopen en theaters worden als niet prettig ervaren. Dit zijn plekken waar veel mensen bij elkaar komen. HSPers zoeken over het algemeen meer de rust op. Ze gaan dan ook het liefst een keer op een doordeweekse dag winkelen, kopen hun items online of gaan er in het weekend al vroeg op uit.

Een lichaam dat snel reageert
Wat HSPers met elkaar gemeen hebben is een geest en lichaam dat sterk reageert op prikkels van buiten en binnen af. Dit kunnen positieve en negatieve prikkels zijn in de vorm van emoties, voeding, muziek, beweging enzovoort.

Sommige HSPers krijgen hoofdpijn of worden misselijk wanneer ze voelen dat iemand in hun fysieke nabijheid of op afstand verdrietig is. Hetzelfde kan gelden met betrekking tot je eigen emoties. Als je nooit hebt leren omgaan met verdriet, woede en angst kan dit zich uiten via het lichaam.
HSPers zich echter ook helemaal opgeladen voelen als er juist positieve prikkels zoals yoga, massages, sauna, het contact met dieren en baby’s of een stevige wandeling op het stand of door het bos aanwezig zijn.

Authentieke contacten
Waar HSPers vaak blij van worden zijn authentieke contacten. Authentiek of echt contact houdt bijvoorbeeld in dat je uit werkelijke interesse aan iemand vraagt hoe het met diegene gaat. Dit houdt dan ook in dat je wacht op een antwoord en het mogelijke antwoord verwelkomt met een open houding.
HSPers hebben hele grote antennes voor mensen die niet authentiek zijn. Ze zullen dit soort mensen liever uit de weg gaan.

Zorgen voor een ander
Sta je klaar voor de ander? Zeg je veel vaker ‘ja’ dan ‘nee’ als iemand je om hulp vraagt?
Dan ben je vast een heel lief en zorgzaam type die oog heeft voor wat een ander nodig heeft. Direct meedenken en de handen uit de mouwen steken is je ook niet vreemd. De basis hiervoor is de innerlijke wens dat je wilt dat het goed gaat met de ander.

Vaak merken HSPers al wat je nodig hebt alvorens de hulpvraag wordt gesteld. Simpelweg door de manier hoe de ander uit zijn ogen kijkt, trillingen in de stem of door de stand van de lichaamshouding.

Hart voor mens, dier en natuur
Als laatste hebben hooggevoelige mensen een sterke relatie met mens, dier en natuur. Sommige HSPers zijn echte ‘mensenmensen’ en vinden het geweldig om met baby’s te spelen en te communiceren. Maar je hebt ook HSPers die helemaal opleven in het contact met dieren en de natuur, en dit contact zelfs verkiezen boven het contact met de medemens.

HSPers hebben veel gemeen
Zo zie je maar, HSPers hebben vele kwaliteiten, maar de ene hooggevoelige is de andere niet.
Herken jij jezelf in (een groot deel van) de beschrijving hierboven? Dan ben je misschien hooggevoelig en vind je het misschien wel leuk om aan te sluiten bij een van onze bijeenkomsten.